רחצה היא פעולה מטהרת. כשאנו רוצים להרגיש טוב, כשעובר עלנו יום קשה, כשאנחנו עייפים, או רוצים פשוט להתרענן אנחנו מתרחצים. יש משהו מפנק במקלחת טובה, משהו מרפא ובעיקר תחושה של התחדשות.
גם בעיצוב הבית כאשר רוצים להתחדש ריענון חדרי הרחצה הוא דרך קצרה ומהירה לשם. לכן גם כ”כ הרבה פרויקטים של עיצוב מתחילים משיפוץ חדר רחצה תמים. עיצוב חדר הרחצה טומן בחובו את כל האלמנטים של עיצוב בחלל. החל מהתכנון, הארגונומיה- הנדסת אנוש, דרך בחירת המעטפת(החיפויים והריצוף) וכלה בתוכן העיצובי הבא לידי ביטוי בבחירת הכלים הסניטרים (עליהם ארחיב בפוסט משלהם) ואביזרי העיצוב.
חדר הרחצה הנו חלל פונקציונלי המיועד לפעולות ייעודיות ויחד עם זאת הוא גם חלל שהבטיחות בו היא מאד חשובה. (לא בכדי, בו קורות רוב התאונות הביתיות). שני המאפיינים הללו הופכים את הנדסת האנוש בו לנושא חשוב במעלה.
על מנת להשיג את שני המאפיינים עליו עלנו להקפיד על שלושה דברים:
למיקום הפונקציות בחלל הרחצה יש שתי מטרות, נוחות, ויעילות
להלן מספר טיפים למיקום בחלל:
מרחקים
המפתח לתכנון נכון הוא מרחב פעולה מספק לכל פונקציה בחלל. המרחקים הדרושים הם :
משטח כיור
רוחב משטח מינימלי – 60 ס”מ מומלץ לפחות 100 ס”מ
עומק משטח מינימלי – 50 ס”מ מומלץ 60 ס”מ
מרחק עמידה מינימלי – 80 ס”מ מומלץ – לפחות 1 מ’
מקלחון
מידה מינימלית 80/80 ס”מ מומלץ לפחות 90/120 ס”מ
אסלה
מרחק מרכז אסלה מקיר 45 ס”מ
מרווח לפני אסלה – 70 ס”מ
מקום למ.כביסה
מינימלי 60/60 ס”מ מומלץ 65/65 ס”מ
גבהים
המטרה בגבהים נכונים היא הנוחות. הם מונעים מאיתנו בעיקר להתכופף. יש להקפיד שכל מה שנזדקק לו יהיה בגובה פשיטת היד שלנו.
לכן הברז והאינטרפוץ יהיו בגובה ממוצע של 115 ס”מ ולכן גובה המשטח יהיה 90 ס”מ. גובה נוסף שיש להקפיד עליו הוא המרחק מפיית הברז לסף הכיור, שיהיה 15 ס”מ וזאת על מנת שנוכל לקיים בכיור פעולות כמו צחצוח שיניים ושטיפת הפה ואף חפיפת השיער מעבר לנטילת ידיים. (לא לא זקוקים למרחק ביניהם).
לחיפוי הקירות בחדר הרחצה ישנן שתי מטרות: האחת, הגנה על הקירות מפני הרטיבות והשנייה, שמירה על היגיינה של מרחב הרחצה שכן החיפוי קל יותר לניקוי מקיר חשוף. למרות הנטייה של רבים לחפות את כלל קירות האמבטיה זה לא בהכרח נחוץ.
היכן צריך חיפוי?
בחיפויי יש צורך בעיקר היכן שהקירות באים במגע עם מים זורמים. זאת אומרת קירות המקלחון והאמבטיה וכן מעל כיור הרחצה. מעבר לכך אין בו שום צורך מעבר לאסתטיקה.
בפרויקטים קבלניים נהוג לחפות את הקירות הרחצה עד לגובה 210 על מנת שהחיפוי יישר קו עם דלת חדר הרחצה . לדעתי חיפוי עד התקרה הוא אסתטי יותר וכך אני נוהגת בחללים אותם אני מעצבת. בשאר קירות חדר הרחצה, ניתן להסתפק בצבע רגיל או בטיח פיגמנטי אשר מתחתם ניתן לצבוע בחומר מונע רטיבות. לחלופין ניתן לחפות את שאר הקירות בחצי הגובה (על לגובה 120ס”מ) זה גובה טוב שמתיישר עם גובה החיפוי מעל הכיור, גובה עיבוי אסלה תלויה וכחצי גובה מגובה חלל רחצה ממוצע. מעל ניתן להשאיר קיר לבן או לצבוע בגוון מתאים.
את החיפוי והריצוף בוחרים בעיקר לפי הטעם. אך בבואכם לבחור קחו בחשבון את הנקודות הבאות:
כמו גם בדוגמה הבאה של אריחים משושים, בתמונה הימנית אריחי משושים שחורים של חברת חלמיש, ובדוגמה השמאלית ריצוף של חברת חזי בנק
אבל אחת הדוגמאות היפות היא ללא ספק סדרת אריחי TEX של חברת Mutina האיטלקית
חלל הרחצה הוא חלל עתיר אבזור. החל מהכלים הסניטרים דרך הברזים וכלה באביזרי נוי וספא.
לכלים הסניטריים אני מבטיחה להקדיש פוסט משלהם. בשאר האביזרים נפריד בין אביזרי אינסטלציה לאביזרים שימושיים אחרים ודקורטיביים בכל מקרה הנה מספר עובדות וטיפים:
© לילך מרזר – שלוש נקודות.