3 נקודות על… חדרי רחצה

רחצה היא פעולה מטהרת. כשאנו רוצים להרגיש טוב, כשעובר עלנו יום קשה, כשאנחנו עייפים, או רוצים פשוט להתרענן  אנחנו מתרחצים. יש משהו מפנק במקלחת טובה, משהו מרפא ובעיקר תחושה של התחדשות.

גם בעיצוב הבית כאשר רוצים להתחדש ריענון חדרי הרחצה הוא דרך קצרה ומהירה לשם. לכן גם כ”כ הרבה פרויקטים של עיצוב מתחילים משיפוץ חדר רחצה תמים. עיצוב חדר הרחצה טומן בחובו את כל האלמנטים של עיצוב בחלל. החל מהתכנון, הארגונומיה- הנדסת אנוש, דרך בחירת המעטפת(החיפויים והריצוף) וכלה בתוכן העיצובי הבא לידי ביטוי בבחירת הכלים הסניטרים (עליהם ארחיב בפוסט משלהם) ואביזרי העיצוב.

אלו גם שלושת הנקודות לעיצוב חלל הרחצה :

ארגונומיה

חדר הרחצה הנו חלל פונקציונלי המיועד לפעולות ייעודיות ויחד עם זאת הוא גם חלל שהבטיחות בו היא מאד חשובה. (לא בכדי, בו קורות רוב התאונות הביתיות). שני המאפיינים הללו הופכים את הנדסת האנוש בו  לנושא חשוב במעלה.

על מנת להשיג את שני המאפיינים עליו עלנו להקפיד על שלושה דברים:

מיקום

למיקום הפונקציות בחלל הרחצה יש שתי מטרות, נוחות, ויעילות

להלן מספר טיפים למיקום בחלל:

  1. רצוי למקם את משטח הכיור מול הכניסה לחלל הרחצה הוא בכיוון פתיחת הדלת. כך שהוא יהיה הפונקציה הראשונה אותה “נפגוש” כאשר נכנס לחלל הרחצה.
  2. את פונקציית הרחצה רצוי למקם מאחורי הדלת, כך אם מישהו יפתיע אתנו באמצע המקלחת, יהיו לנו עוד מספר שניות להצניע את עצמנו. במידה והמשטח מול הכניסה פונקציית הרחצה תהיה לצידו ובמידה והוא לצד הכניסה בכיוון פתיחת הדלת פונקציית הרחצה תהיה מולו.
  3. במידה וישנה אסלה בחדר הרחצה, נשתדל למקמה בהצנעה ובאינטימיות יחסית. לכן נימנע ממיקום האסלה מול הדלת. ונמקם אותה אחרי המשטח או האמבטיה. במידה ומדובר בחדר רחצה הפתוח לחדר השינה את האסלה נקפיד למקם בחלל סגור.
  4. במידה ויהיו, את פונקציות הניקיון והכביסה (מ. כביסה, מייבש, ארון שירות) נמקם בסמוך לחלון, הדבר יקל עלינו במיוחד בזמן תליית הכביסה. מבחינה אסתטית רצוי לייעד ארון שרות עם דלתות לפונקציות הנ”ל.

inst

מרחקים

המפתח לתכנון נכון הוא מרחב פעולה מספק לכל פונקציה בחלל. המרחקים הדרושים הם :

משטח כיור

רוחב משטח מינימלי – 60 ס”מ מומלץ לפחות 100 ס”מ

עומק משטח מינימלי – 50 ס”מ  מומלץ  60 ס”מ

מרחק עמידה מינימלי – 80 ס”מ  מומלץ – לפחות 1 מ’

מקלחון

מידה מינימלית 80/80 ס”מ מומלץ לפחות 90/120 ס”מ

אסלה

מרחק מרכז אסלה מקיר 45 ס”מ

מרווח לפני אסלה – 70 ס”מ

מקום למ.כביסה

מינימלי 60/60 ס”מ מומלץ 65/65 ס”מ

גבהים

המטרה בגבהים נכונים היא הנוחות. הם מונעים מאיתנו בעיקר להתכופף. יש להקפיד שכל מה שנזדקק לו יהיה בגובה פשיטת היד שלנו.

לכן הברז והאינטרפוץ יהיו בגובה ממוצע של 115 ס”מ ולכן גובה המשטח יהיה 90 ס”מ. גובה נוסף שיש להקפיד עליו הוא המרחק מפיית הברז לסף הכיור, שיהיה 15 ס”מ וזאת על מנת שנוכל לקיים בכיור פעולות כמו צחצוח שיניים ושטיפת הפה ואף חפיפת השיער  מעבר לנטילת ידיים. (לא לא זקוקים למרחק ביניהם).

חיפוי

לחיפוי הקירות בחדר הרחצה ישנן  שתי מטרות: האחת, הגנה על הקירות מפני הרטיבות והשנייה, שמירה על היגיינה של מרחב הרחצה שכן החיפוי קל יותר לניקוי מקיר חשוף. למרות הנטייה של רבים לחפות את כלל קירות האמבטיה זה לא בהכרח נחוץ.

היכן צריך חיפוי?

בחיפויי יש צורך בעיקר היכן שהקירות באים במגע עם מים זורמים. זאת אומרת קירות המקלחון והאמבטיה וכן מעל כיור הרחצה. מעבר לכך אין בו שום צורך מעבר לאסתטיקה.

בפרויקטים קבלניים נהוג לחפות את הקירות הרחצה עד לגובה 210 על מנת שהחיפוי יישר קו עם דלת חדר הרחצה . לדעתי חיפוי עד התקרה הוא אסתטי יותר וכך אני נוהגת בחללים אותם אני מעצבת. בשאר קירות חדר הרחצה, ניתן להסתפק בצבע רגיל או בטיח פיגמנטי אשר מתחתם ניתן לצבוע בחומר מונע רטיבות. לחלופין ניתן לחפות את שאר הקירות בחצי הגובה (על לגובה 120ס”מ) זה גובה טוב שמתיישר עם גובה החיפוי מעל הכיור, גובה עיבוי אסלה תלויה וכחצי גובה מגובה חלל רחצה ממוצע.  מעל ניתן להשאיר קיר לבן או לצבוע בגוון מתאים.

כיצד בוחרים אותו?

את החיפוי והריצוף בוחרים בעיקר לפי הטעם. אך בבואכם לבחור קחו בחשבון את הנקודות הבאות:

ריצוף
  1. חלל הרחצה הוא בדרך כלל חלל קטן לכן העדיפו ריצוף קטן שיעניק תחושת גודל.
  2. בחללים רטובים רצוי לרצף בריצוף למניעת החלקה – אנטי-סליפ, זה ריצוף עם חספוס המדורג R-10 על פי תקן. שאלו את נציגי המכירות לדרגת הריצוף אותו תבחרו.
  3. לא מומלץ ליישם רצפת בטון בחללי הרחצה בעיקר מסיבות טכניות ותפעול בעת תקלה בצנרת.
  4. במקרה של חיתוכים ברצפה תכננו את הריצוף כך שהחיתוכים יהיו במקום נסתר(מתלת לארונות הכיור בתוך המקלחון וכדומה.
חיפוי
  1. התאימו את החיפוי לריצוף , לשם כך לא חייבים לבחור חיפוי מסדרה זהה אך כדאי שיהיה קשר בינו ובין הריצוף
  2. בחיפוי קירות הקפידו על קוים ממשיכים- קווי הפוגות בריצוף ימשיכו לקווי הפוגות בקירות . לשם כך צריך לשמור על יחס בין גדלי אריחי הריצוף לאלו של הקיר לדוגמה : אריחי ריצוף 20/20 ואריחי חיפוי קיר בגדלים 40/10 . לחלופין אפשר לאמץ לחיפוי הקירות את הטרנד האחרון בחיפוי והוא שימוש באריחים בדוגמאות מצולעות. כמו בדוגמה הבאה של משרד INT2 architecture הרוסי.

int2-architecture_interior_ni_09

כמו גם בדוגמה הבאה של אריחים משושים, בתמונה הימנית אריחי משושים שחורים של חברת חלמיש, ובדוגמה השמאלית ריצוף של חברת חזי בנק

משושים

אבל אחת הדוגמאות היפות היא ללא ספק סדרת אריחי TEX של חברת Mutina האיטלקית

TEX-2

  1. לתכנון חלל רחצה על זמני, כזה שיעמוד במבחן הזמן , העדיפו אריחים ניטרליים. גוונים לבנים , טבעיים או אפורים.
  2. אני אוהבת לחפות את חדרי הרחצה בלבן. את הקירות שנותרים חשופים אני צובעת בצבע אופנתי, כזה שבקלות ניתן להחליף כשרוצים ( בניגוד לחיפוי שזה כבר מורכב יותר)

אביזרים

חלל הרחצה הוא חלל עתיר אבזור. החל מהכלים הסניטרים דרך הברזים וכלה באביזרי נוי וספא.

לכלים הסניטריים אני מבטיחה להקדיש פוסט משלהם. בשאר האביזרים נפריד בין אביזרי אינסטלציה לאביזרים שימושיים אחרים ודקורטיביים בכל מקרה הנה מספר עובדות וטיפים:

  • האביזרים בחלל הרחצה הם מכתיבי סגנון ומשלימים לו. חדר רחצה מודרני יאובזר באביזרי ניקל, נירוסטה חלקים בעיצוב נקי. חדר רחצה וינטג’י באביזרי נחושת מוברשים וברזל בסטייל ענתיק וכדומה.
  • השתדלו להתאים בין אביזרי האינסטלציה לבין האחרים כגון מתקן נייר הטואלט, מתלי המגבות וכדומה.
  • השקיעו באביזרי אינסטלציה איכותיים. הם נמצאים בשימוש יומיומי ונוטים להתקלקל במידה והם זולים.

עוד פוסטים...