הבדיחה החבוטה על חגי ישראל היא: “ניסו להרוג אותנו, לא הצליחו, בואו נאכל”. מוכרת לכולם. ואם חגי ישראל מבוססים על אוכל וארוחות, הרי שפסח, הוא החג ששובר את כל השיאים. מדובר על חג, שמבוסס על ארוחת שחיתות, המגלמת בתוכה את התחרות ה”סמויה” בכל משפחה מורחבת והיא, שבירת השיא מהשנה הקודמת, של כמויות האוכל בארוחת החג. בשל תחרות זו מספר המנות בארוחת הסדר עולה משנה לשנה ושעות הבישולים מתארכות. לכן במיוחד בימים אלו, עומדת למבחן יעילותו של המטבח הביתי. אז לשם כך, לפניכם שלוש נקודות על תכנון מטבח.
עבודה יעילה במטבח תלויה בנגישות אל הדברים מאוחסנים בו. כלים ומצרכים בשימוש יומיומי’ ימוקמו בגובה משלח יד, מעל או מתחת למשטח העבודה. ככל שמתרחקים מהמשטח, יורדת הדחיפות של האחסון.
בתכנון מטבח חדש, שימו לב לנקודות הבאות :
בטרם תכנון המטבח, יש לערוך רשימת מלאי של האחסון במטבח. דרגו את הרשימה לפי שלוש דרגות דחיפות שימוש: יומיומי, אחד לשבוע/חודש, לעתים רחוקות. ותכננו מראש היכן תמקמו כל דבר.
מיקומים מומלצים
מתחת לגובה משטח העדיפו תמיד מגירות. השימוש במגירות מגדיל את ניצול עומק הארון ונגישות אליו. שווה להשקיע במנגנון פתיחה מלאה למגירות המאפשר שליפת המגירה לכל עומקה וגישה מלאה גם לחלקה האחורי.
בארונות הנמצאים בגובה ראש השתמשו בדלת קלאפה. המאפשרת השארת הארון פתוח בעת העבודה ללא סכנת התקלות במצח.
יש להקפיד על סדר מיקום הפונקציות השונות במטבח, וזאת על מנת לייעל את העבודה בו
המטבח מחולק לחמישה אזוריים עיקריים:
הסדר, בו מניתי את האזורים, הוא גם הסדר המומלץ להם במטבח. היחס בין האזורים הוא הקריטי לתפקודו היעיל של המטבח. אזורים אלו מכילים את שלושת הפונקציות החשובות במטבח. המקרר, הכיור,והכיריים. את היחס בין שלושת פונקציות אלו נקרא משולש הזהב. והסדר הוא מקרר, כיור וכיריים. גם המרווחים שביניהם חשובים ולכן אני מעדיפה לקרוא ליחס הזה “מסלול העוף” (וסליחה מראש בפני צמחונים או הטבעונים מבינכם). מדוע מסלול העוף? זאת בשל המסלול הבא שעובד העוף בדרכו למרק:
לבסוף, אחד החלקים החשובים ביותר במטבח הוא משטח העבודה. עלינו לייצר משטח מספיק ונח לעבודה במטבח. לכן בתכנון משטח העבודה במטבח יש להתייחס לגובה הנכון לעבודה, לאורכו של המשטח ולרציפותו וכן למרחקים מספקים בין הפונקציות השונות.
© לילך מרזר – שלוש נקודות.